måndag 14 juli 2014

Fjortonde juli: fria ord, fria tankar, litteratur (samt uppdatering om våldet mot Parisjudarna)


14 juli är ju inte vilken dag som helst. Förutom att ett barnbarn fyller år så har vi här i huset väldigt länge talat om dagens historiska innebörd. Eftersom så många svenskar idag slickar monarkins bakre regioner, finns det skäl påminna om franska revolutionens viktigaste landvinningar.

Den fjortonde juli 1789 stormades Bastiljen och när sedan monarkin störtas står vi på tröskeln till landvinningarna: först en republik och 1793 kom deklarationen om de mänskliga rättigheterna. Den var förstås bara en första byggsten. Det jag brukar hänvisa till och hävda som det viktigaste arvet är yttrande- och tryckfriheten.

Med dessa kan vi tala om verkliga framsteg. Och det gäller att påminna om dem. Vi lever i en epok där allt fler människor från allt fler ideologiska och politiska rörelser vill beskära och kanske rentav avskaffa dessa medborgerliga fri- och rättigheter. Utan dem hade jag och alla andra knappast kunna säga, tänka och skriva det vi gör. Så det jag meddelar nedan har sin särskilda symbolik idag.

Uppdaterat: sådana rörelser, grundade i islamismen, finns förstås också i Paris. Igår tog de hundra judar som gisslan i en synagoga. Läs och förfäras. Också här finns material som visar vad som pågår.

***

Under en månad säljer jag ut de tre senast utgivna titlarna till vrakpriser. När månaden gått kommer de inte att finnas till försäljning mer. Priserna inkluderar frakten.



Identitärt är min senaste bok. Den handlar förstås om den identitära rörelsen, men också och kanske viktigast av allt handlar den om hur vi i det postmoderna samhället söker våra identiteter, vår känsla av tillhörighet i såväl platsen som kulturen och historien.

Skrivet om boken:  

"Det är en essäistisk studie medvetet präglad av författarens egenart och begränsningar. Det är ingen officiell historik, ingen betald studie. Nydahl är en oberoende intellektuell som läser vad han vill och skriver vad han vill." Lennart Svensson i Motpol-bloggen.

"Vill man ha inblickar i en tankevärld som är föga känd och som ligger utanför de vanliga diskussionerna i den politiska och kulturella sfären så ger boken tips och vägledning."
Björn Nilssons blogg

Ordinarie pris: 300:- och utförsäljningspris till och med den 8 augusti: 150:-


Solitär i nyspråkets tid är min förra bok. Det är en tankebok kring hur vi hanterar en förljugen offentlighet och skapar en egen inre frihet. Poeten Urban Andersson har skrivit bokens förord.

Skrivet om boken:  

"Det är skillnad på att ryckas med i kulturdebatten och twitterflödet med dess uppmaningar att läsa artiklar, böcker och se filmer för att diskutera vad som är på tapeten just nu, och att söka sig fram till inspiration och kunskapskällor på egen hand, intuitivt därför att man känner att just där finns någonting, ännu oklart vad. Det förra är i mångt och mycket positionering. Jag vill sätta min tillit till det senare, men det innebär i någon mening också ett avståndstagande från samtiden och ett val att ställa sig utanför. Solitär i nyspråkets tid är en sådan självständig vandring i litteraturens spår." Anna Brodow Inzaina.

Ordinarie pris: 250:- och utförsäljningspris till och med 8 augusti: 125:-



Medborgaren, makten och moskén utkom 2013 och innehåller mina texter om islamismen och hur vi förhåller oss i ett sekulariserat samhälle till de krafter som vill att de religiösa, muslimska, institutionerna ska skapa ramarna för makten, i Europa liksom i Mellanöstern och andra delar av världen.

Skrivet om boken:  

”Tystnaden kring muslimsk kriminalitet upplever Nydahl som ett tecken på beröringsskräck. Svenska medier är livrädda för associationer som kan misstolkas. Men alternativet är väl ändå värre: ”Det är i detaljerna vi ser konturerna av helheten. De enskilda händelserna är inte 'isolerade' (vilket man i Sverige brukar använda som ett argument), de utgör alla exempel på hur den islamiska kulturens järnhand ser ut, den järnhand som kan krossa demokratin om vi inte agerar.” Går han för långt? Det vet vi inte förrän det har blivit för sent. Som han visar har det blivit mer kutym i Sverige att angripa kristendomen än islam. Med sin bok visar Nydahl att vi måste fortsätta ifrågasätta det som är fel – vi måste fortsätta värna de demokratiska värderingarna, till vilket pris som helst. Med Ciorans ord: ”Man är en demokrat av förnuftet”.” Bloggaren Bernur, Björn Kohlström

Ordinarie pris: 150:- och utförsäljningspris till och med 8 augusti: 75:-

Köper du alla tre böckerna blir det totala priset inklusive frakt 300:-

Beställer gör du med ett mail: thomas.nydahl@gmail.com