torsdag 14 juni 2012

Torsdagsfunderingar.

Foto: Astrid Nydahl.
Nedräkningen har börjat. Om några dagar går jag in i den solitära tystnaden, bara för att ladda inför den stora dagen alldeles i slutet av månaden. Då har jag öppet hus, men begränsat till familjen (barn med respektive, barnbarn och alla plastmammor och plastpappor, vi blir rysligt många, runt 30 personer). Jag försöker föreställa mig hur det blir att ensam - när A. är i New York - ta emot alla dessa människor. När hon själv fyllde sextio hade jag hyrt en stor kursgård för att ta emot de mer än hundra gästerna. Jag gör gärna sådant för andra, men inte för mig själv. Det finns en metod för att klara det väl så stora arrangemanget här hemma: att länge, närmare bestämt i två veckor, vårda tystnaden, cykla i sommarlandskapet, läsa om nätterna och försöka hitta den punkt där balans uppstår.

Inte minst: skriva varje dag, se boken växa fram, kapitel för kapitel. Jag har ett av de svåraste framför mig just nu. Det ska försöka teckna bilden av den industriella epoken, nämligen blomstringstiden i West Midlands. Jag har just fått kontakt med en historiker på Birminghams universitet, vars specialämne är industrialismens historia. En av hans böcker har jag också just beställt, den heter Birmingham: A history of the people and the city, och verkar vara precis det jag behöver i det här skrivskedet. 

Just nu läser jag den första tredjedelen av Péter Nádas stora roman ”Parallella historier. Del 1 Det stumma territoriet”. Jag var rädd att ens börja, eftersom jag vet hur svår och tung han kan vara. Men det går riktigt bra. Det är en vacker text som jag bara hunnit ett par kapitel in i.

I dagarna är det skolavslutning och alla barnbarnen ska springa ut i sommarfriheten. På Öresundståget blev igår en tågvärd rånad. Ofta, alltför ofta, blir dessa utsatta för olika slags övergrepp. Tidigare i år försökte en buse kasta av en tågvärd under resans gång, i hög fart. Rättegången hölls nyligen, men jag har inte sett vilket straffet blev. Det måste väl ändå klassas som mordförsök. Läser en artikel där det bland annat sägs: "Enligt Jonas Pincini (fackligt ombud) har det hittills i år rapporterats in 70 olika hotincidenter mot tågvärdar. Dessutom finns det 11 händelser som innehållit någon form av våld."